· 

Hondenfluitje

Vuurwerkproblematiek, griepepidemie en het afscheid van Monica Geuze; Nederland begon 2023 weer in rep en roer. Jullie kennen inmiddels het trucje van mijn columns wel. Er gebeurt iets in de wereld, er ontstaat ophef en ik help die ophef graag relativeren. Het is een simpel concept, je zou er bijna een SBS 6-programma van kunnen maken. Deze week is het anders, want waar normaal gesproken ophef mij irriteert, ergerde ik mij deze week aan het totale gebrek ervan. Ik heb het over de racistische leuzen die op de Erasmusbrug in Rotterdam werden geprojecteerd tijdens het aftelmoment op oudjaarsavond. ‘White Lives Matter’, ‘Vrolijk blank 2023’ en ‘We must secure the existence of our people and a future for white children’. Om het nog eens extra erg te maken, koos de maker voor het lettertype Segoe Print. Misdadigheid kent geen grenzen.

 

In eerste instantie is het een natuurlijke reactie om dit soort teksten te negeren. Geen aandacht voor de gek die op oudjaarsavond besluit om de oliebollen en 30 seconds te verruilen voor een koude boottocht met een diaprojector in zijn handen. Dit was ook mijn reactie, tot ik deze week zag wat het teweegbracht op Twitter en andere sociale media. Mensen die geen kwaad zien in ‘White Lives Matter’ en hysterisch gaan gillen dat ze trots zijn op hun ‘blankheid’. Alsof er ook maar iemand is die ooit zou hebben beweerd dat witte mensen er niet toe doen. De sneuhaas met zijn diaprojector zal in zijn handjes hebben geknepen van extase. Uiteraard was de jongerenafdeling van Forum voor Democratie er ook weer als de kippen bij, die grijpen sowieso elke kans om zich te presenteren als de Hitlerjugend van deze tijd.

Terwijl de intentie van dit soort quotes alles behalve positief is. Teksten als dit worden ook wel een ‘hondenfluitje’ genoemd. Het ziet er positief uit, maar heeft een negatieve lading en zorgt ervoor dat slapende honden wakker worden. Het is een beetje alsof je een ouder met een pasgeboren kind een compliment geeft over de kinderwagen. Het klinkt leuk, maar eigenlijk zeg je impliciet dat het kind lijkt op Smeagol van Lord of the Rings. Mensen die blazen op hondenfluitjes ontkennen vaak dat het negatief bedoeld was, maar ingewijden snappen de boodschap maar al te goed omdat ze de hoge frequentie van het geluid kunnen horen. Je ziet dit ook heel goed bij FvD’ers die in staat zijn om chocolade te maken van dat schelle piepgeluid van Gideon van Meijeren. Gideon is een levend hondenfluitje.

 

Want even voor de goede orde: een tekst als ‘We must secure the existence of our people and a future for white children’ is een regelrechte quote uit neonazistische kringen en staat beter bekend als de ‘fourteen words’, het credo van neonazi David Lane. Dit zijn geen multi-interpretabele teksten, dit is neonazisme is zijn puurste vorm. De teksten zijn inmiddels geclaimd door White Lives Matter, een beweging die zich zorgen maakt over het bestaan van het witte volk en die gelooft in de omvolkingstheorie. Een theorie die stelt dat een elite ervoor aan het zorgen is dat de westerse samenleving wordt vervangen door immigranten met een niet-westerse achtergrond. Nee, je bevindt je niet in 1939, maar in 2023. Je kunt het eigenlijk geen hondenfluitje meer noemen. Dit is gewoon keiharde hardstyle waar je tinnitus van krijgt.

 

Het probleem met racismediscussies in Nederland is dat wanneer de media zich er zo nu en dan op focussen het vrijwel altijd gaat over kleine incidenten en bijna nooit over systemen. Extremistische groeperingen, uitsluiting op de arbeidsmarkt of kinderen met een migratieachtergrond die een lager middelbaar schooladvies krijgen. Het lijken Amerikaanse taferelen, maar het sluimert door hier in Nederland. Nee, het racismedebat speelt alleen maar op als we de mogelijkheid krijgen om iemand te cancelen. Als BN’ers een slippertje maken en een onbedoeld racistisch grapje maken, staan de Arie Boomsma’s van deze wereld op hun achterste poten en staat elke talkshow die week in het teken van die ene opmerking. Maar wanneer er daadwerkelijk racisme plaatsvindt, hoor je enkel wat geluiden uit de linkse hoek. Terwijl het geweld wat hieruit voortvloeit iedereen wat aangaat. Het is niet alsof de Tweede Wereldoorlog alleen een probleem was voor Joden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0